Er staat je kind veel te wachten in het tweede jaar van zijn leven. Hij is snel geen baby meer maar zal zijn kinderjaren ingaan. Het is belangrijk om je kind de liefde, ondersteuning, aanmoediging, begeleiding en het geduld te geven die hij nodig heeft. Peuters kunnen lastig zijn en op sommige momenten zal je geduld danig op de proef worden gesteld. Blijf regels opstellen en ze naleven. Je kind zal al snel zijn grenzen leren kennen.
Het zal je misschien opvallen dat je kind een aantal nieuwe angsten heeft ontwikkeld. Dit is normaal en ze zouden over moeten gaan wanneer hij ziet dat er eigenlijk niets is om bang voor te zijn. Sommige kinderen hebben verlatingsangst en andere zijn bang voor verandering, objecten of dieren. Als je je kinderen vanaf een jonge leeftijd aan deze dingen hebt blootgesteld, is het mogelijk dat hij nu niet bang is. Respecteer zijn angsten en vertel hem dat er niets is om bang voor te zijn.
Omdat je baby waarschijnlijk al goed kan staan en lopen, houdt hij niet van wat voor vorm van beperking dan ook. Op sommige momenten zal hij voor zijn eigen veiligheid echter een tijdje in de box door moeten brengen. Je baby begint dingen te doen om aandacht te krijgen en vindt het leuk als je klapt of laat zien dat je hem schattig vindt. Hij is zich aan het aanpassen aan babysitters maar hij is nog steeds bang voor vreemden. Hij zal alles leeggooien wat je hem toelaat. Hij vindt het leuk om sokken uit laden te trekken, potten uit kastjes, etc. Het is erg belangrijk dat je je woning kindveilig hebt gemaakt zodat je peuter hem veilig kan verkennen.
Zijn taalvaardigheden zijn zich aan het ontwikkelen en hij zal simpele woorden beginnen te zeggen. Hij zal soms gefrustreerd raken als hij de juiste woorden om iets te zeggen niet kan vinden. Je kind zal reageren op zijn naam en hij zal in de juiste richting kijken wanneer je hem vraagt waar een object is. Hij is begonnen om de namen van objecten, etenswaren, mensen en dieren te begrijpen. Het zal je wellicht opvallen dat hij een favoriet boekje heeft; hij zal willen dat je deze telkens weer voorleest.
Je kind vindt het soms leuk om alleen te spelen, maar hij vindt het vooral leuk om met je te spelen. Hij vindt het leuk om zich te verstoppen en dat je hem moet zoeken. Een aantal van zijn favoriete speeltjes zijn trek- en duwspeelgoed, eenvoudig speelgoed waar je op kunt rijden, doe-alsof-speelgoed, bouwmaterialen, krijtjes en papier, auto's en vrachtwagens, ballen en felgekleurde objecten. Als je je kind voorziet van allerlei leerzaam speelgoed zal hij hierdoor beter kunnen leren. Help hem om torens te bouwen en speel imitatiespelletjes met hem.
Soms is het moeilijk voor baby's om te stoppen met het krijgen van borst- of flesvoeding. Het afbouwen van de borst- of flesvoeding dient langzaam te gebeuren. Veel baby's willen borstvoeding krijgen of uit een flesje drinken voordat ze naar bed gaan en zodra ze wakker worden. Laat je kind niet met een flesje of bekertje naar bed gaan. Hij kan gewone melk drinken. Bied hem melk uit een beker aan en moedig hem aan om eruit te drinken. Hij zal minder melk gaan drinken omdat hij nu meer vast voedsel eet. Je kind zal de borst of het flesje binnenkort zijn vergeten. Bied het hem niet aan als hij er geen behoefte meer aan heeft.
Ontwikkeling: Fysiek
- Beklimt lage treden.
- Kan staan zonder hulp.
- Zou al goed kunnen lopen.
- Legt voorwerpen weg.
Ontwikkeling: Cognitief
- Kan knuffelen en kusjes geven.
- Houdt ervan als er mensen in de buurt zijn.
- Houdt van complimentjes en aandacht.
- Is eenvoudige woorden aan het leren.
- Kan reageren als zijn naam wordt geroepen.
- Zwaait gedag.
Ontwikkeling: Emotioneel
- Verlegen in de buurt van vreemden.
- Vindt het leuk om met andere kinderen samen te zijn.
- Zal zich aanpassen aan bekende gezichten.
Geschikt speelgoed
- Speelgoed waar je op kunt rijden.
- Duwspeelgoed.
- Handpoppen.
- Boekjes.
- Ballen.
- Poppen.
- Blokken.
- Dikke krijtjes en papier.
- Grote vrachtwagens/auto's.
- Stapelspeelgoed.